Voor Kerstmis: 10% korting op alle artikelen met de code CHRISTMAS10
Matras maten:
Soorten matrassen:
Bestseller
Supreme Wellness matras
Cloud topper
Essential topper
Bamboe topper
Premium topper
Nira boxspring met opbergruimte
Nova boxspring met opbergruimte
Op maat
Per bedtype
Andere producten
Ergonomisch kussen
Hybride kussen
Moon kussen
Donzen dekbed
4-seizoenen dekbed
Lente / zomer dekbed
Verzwaringsdeken
Alle producten
Hoeslaken
Dekbedovertrek
Kussensloop
Best verkochte artikelen
Cloud ledikant matras
Kinderbedden
Ledikant bedden
Kinderbed Essential
Dons Effect kussen Kids
Hybride kussen Kids
Lente / zomer dekbed Kids
Herfst / winter dekbed kids
Baby hoeslakens
Baby matrasbeschermer, waterdicht
Je winkelmandje is nog leeg
Hoe kiest u het juiste matras?
Matras van schuim, latex of veren, stevig of zacht: ontdek alles wat u moet weten om een goede matras te kiezen die past bij uw lichaam en uw behoeften.
Een goede nachtrust is essentieel voor rustige en ontspannende nachten. Maar hoe lang gaat een matras mee? Maar het kiezen van een matras is geen eenvoudige taak. Moet u kiezen voor een schuim- of verenmatras, of een latexmodel? Wilt u liever een stevig of zacht matras? Welke factoren moet u overwegen bij het kiezen van uw matras? Het geheim is vooral om de juiste vragen te stellen en de tijd te nemen voor reflectie.
Want hoewel er geen universeel matrasmodel bestaat, is er zeker een perfect matras voor u! Of u nu een matras voor rugklachten zoekt of informatie wilt over de hardheid van een matras, het is belangrijk de juiste vragen te stellen. Wist u dat de dikte van een matras ook een belangrijke rol speelt in comfort? We leggen uit hoe u een betaalbaar, comfortabel en betrouwbaar matras kunt vinden.Een matras dat uw leven zal veranderen!
Als uw matras kuilen of bulten vertoont, of als het vlekken in het matras bevat, is het duidelijk tijd voor een nieuwe. Misschien vraagt u zich af wanneer u uw matras moet vervangen of zoekt u een matras voor buikslapers. Onze gids over hoe u een matras kunt kiezen, helpt u bij het navigeren door de verschillende soorten matrassen.
Vertoont uw matras kuilen of bulten? Is het te zacht geworden, kraakt het? Het is duidelijk te oud.
Heeft u rugpijn, stijfheid in de nek of lijdt u aan lage rugpijn? Of heeft u last van allergieën? Uw huidige matras voldoet niet aan uw behoeften.
In elk geval is het belangrijk om te weten wanneer u uw matras moet vervangen. Een versleten matras kan ernstige gevolgen hebben voor uw welzijn op de lange termijn, evenals voor uw gezondheid. Gebrek aan slaap of een slechte nachtrust heeft namelijk gevolgen!
De eerste stap om uw nieuwe matras te kiezen, is een evaluatie van uw huidige bed. Misschien was uw matras helemaal goed voor u, maar is hij gewoon versleten. In dat geval kunt u overwegen om een soortgelijk type matras en stevigheidsniveau te kiezen.
Als u te onrustig slaapt of als u systematisch moe wakker wordt, moet u een matras kiezen dat beter past bij uw slaapprofiel. U heeft mogelijk een zacht matras nodig terwijl het uwe stevig is, of omgekeerd, een stevige ondersteuning terwijl uw matras te zacht is.
Hoe kiest u uw matras: de essentiële criteria
Terwijl het nuttig kan zijn om online matrassen te vergelijken om een matras te kiezen, is het belangrijk om te beginnen met een cruciale eerste stap: het identificeren van uw specifieke behoeften. Hypnia biedt bijvoorbeeld een eenvoudige en snelle vragenlijst om uw matras te kiezen: u hoeft slechts 6 vragen te beantwoorden. Toch is het interessant om te weten hoe u het perfecte matras kunt bepalen! Het antwoord is simpel: neem de tijd om uw behoeften in kaart te brengen.
Comment choisir son matelas à mémoire de forme ?
Als u wilt investeren in een nieuw matras om dagelijks van een herstellende nachtrust te genieten, is er geen twijfel mogelijk: u moet kiezen voor een kwaliteitsmatras, zorgvuldig gekozen. Een van de keuzes die voor u ligt, is een orthopedisch matras.
Aan de andere kant, als u op zoek bent naar een extra matras voor incidenteel gebruik, kunt u overwegen om een oprolbaar matras te kiezen of een basismodel van schuim.
Misschien hecht u veel belang aan de inrichting van de slaapkamer? In dat geval kunt u kiezen voor een rond lattenbodem of een bed met ongebruikelijke afmetingen. Een op maat gemaakt matras kan dan een optie zijn. Let echter op, met matrassen die buiten de gebaande paden gaan: vergeet nooit dat we een derde van ons leven slapen, en dat het matras de belangrijkste garantie is voor een goede nachtrust. Een matras zoals een waterbed is dus niet per se aanbevolen.
De prioriteit is het vinden van een goed matras dat past bij uw lichaamstype, dat wil zeggen uw lengte en gewicht.
Welk matras voor zwaarlijvige personen? Over het algemeen wordt een stevig of halfstevig matras aanbevolen. U kunt dus kiezen voor een latex matras of een matras met veren.
Welk matras voor kinderen? We raden een schuimmatras aan, omdat een te stevig matras oncomfortabel kan zijn.
Welk matras voor baby's? Hoewel zuigelingen vrij licht zijn, is het essentieel om verstikkingsgevaar te voorkomen. Ondanks hun geringe omvang geven we de voorkeur aan een redelijk stevig schuim- of latexmatras.
Ideaal gezien moet uw matras ook drukpunten verlichten. Omdat het lichaamsgewicht niet uniform is: het hoofd en het bekken vormen de zwaarste zones, dus ze oefenen meer druk uit op het matras. Ze moeten voldoende kunnen inzakken om de natuurlijke uitlijning van de wervelkolom te respecteren, maar ook weer niet te veel. Daarom bieden de nieuwste generatie matrassen doorgaans 3 tot 7 comfortzones.
Welk matras voor rugpijn? Dit is ongetwijfeld de meest voorkomende vraag bij het kiezen van een matras. En met goede reden! Zoals eerder gezien, kan een slecht matras rugpijn, lage rugpijn of nekpijn veroorzaken. Aan de andere kant zal een goed matras dat perfect is afgestemd op de slaper zorgen voor optimale spierontspanning en een goede uitlijning van de wervelkolom.
Misschien heb je al gehoord dat een stevig matras nodig is bij rugpijn. Wel, dat is niet helemaal waar! Eigenlijk hangt het allemaal af van de oorzaak van uw pijn. Bij reuma bijvoorbeeld raden professionals eerder een zacht matras aan. Rugklachten tijdens de zwangerschap vormen een heel andere situatie: een aanstaande moeder ziet haar lichaam veranderen en haar gewichtsverdeling evolueren. Ze heeft een matras nodig met voldoende ondersteuning voor haar buik, maar ook met een zachte toplaag. Een traagschuimmatras blijkt dus het meest comfortabele matras voor zwangere vrouwen te zijn.
Kortom! Het beste wat je kunt doen, is vaak advies inwinnen bij je fysiotherapeut of osteopaat!
Wist u dat de schurftmijt in matrassen een probleem kan zijn? Het kiezen van een hygiënisch matras is essentieel. Bovendien, als u kinderen heeft, vraagt u zich misschien af welk matras voor uw kind het beste is.
Huisstofmijt is een van de belangrijkste oorzaken van allergieën - en deze kleine beestjes vinden het heerlijk om kussens en matrassen binnen te dringen. Dit is een factor waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een matras. Het hebben van een anti-allergisch matras is des te belangrijker voor kinderen en baby's, die hier bijzonder gevoelig voor zijn.
Huisstofmijten houden vooral van stof, warmte en vocht. Om ze op afstand te houden, wordt daarom aanbevolen om te kiezen voor een matras met goede ventilatie, die zorgt voor een optimale vochtafvoer. Sommige materialen zijn van nature hypoallergeen, zoals latex of traagschuim. Voor een gezondere omgeving kunt u een biologisch matras overwegen.
Onafhankelijkheid van slapen is het essentiële criterium bij het kiezen van een matras voor een stel. Zelfs een rustige slaper beweegt gemiddeld... 40 keer per nacht! Het is dus essentieel om de persoon naast u niet wakker te maken als u van positie verandert (en dat zij u ook niet wakker maakt als zij beweegt). Hoewel traagschuim of latex goede onafhankelijkheid van slapen bieden, wordt het matras met veren over het algemeen beschouwd als het referentiemodel voor koppels.
Vanaf 55 jaar verandert de kwaliteit van de slaap: zelfs als ouderen nog steeds evenveel slapen, zijn hun nachten minder herstellend. Bovendien komen rug- of gewrichtspijn vaker voor. Het traagschuimmatras blijkt de meest geschikte keuze, omdat het zorgt voor een goede bloedcirculatie en spierherstel. Het kiezen van een matras voor een oudere persoon houdt soms rekening met gezondheidscriteria - vooral in geval van ziekten die vereisen dat de persoon het grootste deel van de tijd in bed doorbrengt: dan wordt aanbevolen om een anti-decubitusmatras te gebruiken.
Waarschijnlijk wilt u uw matras niet al te vaak vervangen. In dat geval is het belangrijk om rekening te houden met de levensduur bij het kiezen van een nieuw model. Naast het bevorderen van de groei van huisstofmijt, is vocht de ergste vijand van een matras: nog een goede reden om te kiezen voor een goed geventileerd model!
De duurzaamheid van een matras wordt voornamelijk bepaald door de materialen waaruit het bestaat. Goed om te weten: een milieuvriendelijk matras heeft vaak een aanzienlijk langere levensduur dan een standaardmatras. Naast het overwegen van de levensduur van een matras, is het belangrijk om te denken aan milieuvriendelijkheid. En als het tijd is om afscheid te nemen, overweeg dan uw oude matras in te leveren voor recycling.
Hoe kies je een matras: technische criteria
Om een matras goed te kunnen kiezen, is het essentieel om de technische kenmerken ervan te begrijpen. Bij het vergelijken van matrasmaten of het overwegen van de matras stevigheid of middelhard, is het essentieel om de technische kenmerken te begrijpen. Heeft u hulp nodig bij het verwijderen van bloed uit het matras of urine uit het matras? Of misschien zoekt u tips voor het reinigen van een matras na een ongelukje met kots uit het matras of bedwantsen in het matras. Dit zijn allemaal factoren die uw keuze kunnen beïnvloeden. Een matras bestaat uit 3 elementen:
Om een matras goed te kunnen kiezen, is het essentieel om de technische kenmerken ervan te begrijpen. Een matras bestaat uit 3 elementen:
✔ De kern: het hart van het matras dat zorgt voor de ondersteuning van het lichaam wanneer je ligt;
✔ De vulling: de bovenste laag die zorgt voor een zacht of omhullend gevoel voor extra comfort;
✔ De bekleding: de stof die het matras omhult.
✔ De bekleding: de stof die het matras omhult.Het kiezen van het juiste matras: welke verschillende technologieën zijn er?Er zijn voornamelijk 3 grote soorten matrassen:
✔ Het schuimmatras;
✔ Het latexmatras;
✔ Het matras met veren.
Voordat je je afvraagt "schuimmatras of verenmatras?", is het essentieel om de kenmerken van elk te kennen.
Het schuimmatras is de goedkoopste op de markt. Instapmodellen van polyethyleen zijn meestal geschikt voor een logeerbed of kinderbed. Voor dagelijks gebruik is het beter om een polyurethaanmodel te kiezen, dat sterker is en betere ventilatie biedt.
De stevigheid van een schuimmatras hangt af van de dichtheid ervan. Het wordt aanbevolen om een schuim met een hoge veerkracht te kiezen, met een dichtheid van meer dan 30 kg/m². Hoe hoger de dichtheid, hoe beter de ondersteuning. Om de juiste keuze te maken, moet je naar je gewicht kijken.
Het latexmatras heeft verschillende voordelen:
Het belangrijkste nadeel is het gewicht vanwege de hoge dichtheid.
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen natuurlijk latexmatras, gemaakt van rubberboom-sap, en synthetisch latexmatras, gemaakt met behulp van een petrochemisch proces. Let goed op de benaming:
Het matras met veren behoort tot de beste op de markt. De kwaliteit ervan hangt echter af van twee elementen: het aantal veren en hun type. Het is een stevig of half-stevig matras.
Het pocketverenmatras is ontstaan in de jaren 2000. Het bestaat uit veren verpakt in individuele stoffen zakken die precies reageren op de uitgeoefende druk, wat betekent dat het op maat ondersteuning biedt. Het zorgt voor een perfecte onafhankelijkheid van slaap, wat het ideaal maakt voor stellen. De meest gestelde vraag is: hoeveel pocketveren voor een goed matras? Dit varieert afhankelijk van de grootte. Reken op 600 veren voor een matras van 140 x 190 cm.
Het bonellverenmatras combineert veren met een smalle vorm in het midden met een vulling van schuim, katoen of wol. Het is bijzonder geschikt voor lange mensen en/of mensen met een fors postuur.
Ontwikkeld door NASA om de schok van de lancering bij astronauten te dempen, was traagschuim een ware revolutie toen het werd gebruikt in matrassen. Maar let op voor verwarring! Hoewel er vaak wordt gesproken over "traagschuimmatrassen", is deze technologie uitsluitend gereserveerd voor de bovenste laag van het matras (de vulling). Het wordt dus altijd in combinatie gebruikt met schuim, latex of veren!
Traagschuim heeft als bijzonderheid dat het pijn verlicht en micro-wekkingen aanzienlijk beperkt. Het past zich nauwkeurig aan de lichaamsvorm aan en biedt opmerkelijk comfort. Door drukpunten te verlichten, bevordert het ook een betere bloedcirculatie.
Goed om te weten: traagschuim reageert op warmte. Het kan dus worden beïnvloed door zeer hoge temperaturen, zoals tijdens een hittegolf. Bovendien heeft het enkele momenten nodig om zich aan te passen wanneer je van positie verandert (voor meer informatie: traagschuimmatrassen - voordelen en nadelen).
Voor schuim- of latexmatrassen hangt de stevigheid af van de dichtheid van de matras. Zoals eerder besproken, hangt dit bij verenmatrassen af van het type en het aantal veren.
De ideale stevigheidsgraad van een matras hangt in de eerste plaats af van je lichaamsbouw. Houd in gedachten dat het lichaamsgewicht niet gelijkmatig verdeeld is: de zwaarste delen van het lichaam, zoals het hoofd en het bekken, moeten lichtjes in het matras wegzakken zonder te verzakken. Het doel is om de natuurlijke uitlijning van de wervelkolom te behouden wanneer je gaat liggen.
Daarom wordt een zacht matras aanbevolen voor kinderen of lichte personen, en een stevig tot half-stevig matras voor lange en/of zwaardere personen.
Om je keuze te verfijnen, moet je ook rekening houden met de slaaphouding. Als je graag op je buik slaapt, wordt aangeraden om een stevig tot half-stevig matras te kiezen, terwijl een zachter matras geschikter is om op je zij te slapen.
Welke matrasgrootte moet je kiezen?
De grootte van je matras is essentieel voor je comfort. Bij het maken van je keuze moet je rekening houden met het aantal personen dat in bed slaapt en, zoals altijd, met hun lichaamsbouw.
De bekleding, de omhulling van de matras, is een belangrijk criterium dat niet over het hoofd mag worden gezien. Het draagt bij aan het comfort, de goede ventilatie en de bescherming van de matras.
De bekleding van de matras kan verschillende behandelingen ondergaan: anti-mijt, antibacterieel, Coolsoft-technologie voor meer frisheid...
Het kan worden gemaakt van verschillende materialen:
Katoen: zacht, uitstekende isolator, soepel en ademend;
Viscose: stevig, zijdezacht, een goede warmteregelaar en absorbeert goed vocht;
Polyester: een veel voorkomend materiaal, gewaardeerd om zijn prijs-kwaliteitverhouding omdat het goedkoop is en duurzaam en gemakkelijk te reinigen is;
Bamboevezel: een natuurlijke vezel die gewaardeerd wordt om zijn absorberende eigenschappen, zachtheid en natuurlijke antibacteriële eigenschappen.
Een matras kan twee zijden hebben: een winterzijde en een zomerzijde. In dat geval is de bekleding aan elke kant verschillend.
Het kiezen van de juiste matras: labels om te kennen
Er zijn veel labels en certificeringen die je kunnen helpen bij het kiezen van je matras. Sommige zijn van toepassing op textiel, terwijl andere uitsluitend gelden voor matrassen van natuurlijk latex.
Zoals eerder besproken, vormt het matras het hart van je beddengoed, een essentieel element om te genieten van een herstellende nachtrust en om dagelijks in topvorm te zijn. Technologie, materiaalkwaliteit, dichtheid: de perfecte matras voor jou voldoet aan specifieke criteria. Dus, waar koop je je matras? Bij voorkeur bij een specialist in beddengoed.
Het is mogelijk om een goedkope matras te kiezen. Met de opkomst van internet is het zelfs vrij eenvoudig... als je weet welke criteria je moet onderzoeken om de beste keuze te maken. Tegenwoordig kun je een hoge kwaliteit matras vinden voor minder dan €400, waarbij traagschuimmatrassen beschikbaar zijn tegen zeer concurrerende prijzen.
De "UFC Que Choisir" zegt het volgende:
"Matrassen onder de €500 kunnen beter zijn op het gebied van comfort, ondersteuning en duurzaamheid dan modellen die voor meer dan €2000 worden verkocht. Vertrouwen op de prijs om je keuze te maken zou een vergissing zijn."
Voor het kiezen van een matras is er niets beters dan het vragen van advies aan mensen in je omgeving. Bevalt hun huidige beddengoed? Als je geïnteresseerd bent in een bepaald merk, welke beoordelingen kun je er dan over lezen? Welke matras wordt het best beoordeeld door consumenten die op jou lijken? Raadpleeg bijvoorbeeld een matrassenvergelijking of lees de gecertificeerde beoordelingen van Hypnia, geplaatst door consumenten. Dit geeft je de kans om te profiteren van de ervaring van kopers die het product al hebben getest.
Is je matras aan het einde van zijn levensduur? Oude matrassen werden vroeger vaak begraven, maar tegenwoordig zijn er gespecialiseerde recyclingkanalen. Materialen zoals textiel, metaal of schuim worden gesorteerd en hergebruikt:
Je moet rekening houden met je lichaamsbouw, je gewoonten en natuurlijk je budget. Het is de matrastechnologie (de kern) en de vulling die de stevigheidsgraad en het comfort bepalen. Het is belangrijk om rekening te houden met je profiel: leeftijd, favoriete slaaphouding, gevoeligheid voor allergieën. Het kiezen van de juiste matras vereist dat u nadenkt over uw behoeften, van het overwegen van welk matras past bij mij tot het bepalen van de beste materialen voor uw slaapcomfort. Denk eraan, wat echt telt is hoe het matras aanvoelt en ondersteunt.
Goed om te weten: zelfs als je overstapt van een zeer versleten of volledig ongeschikt matras naar een matras dat voor jou is gemaakt, kan het zijn dat je enkele nachten nodig hebt om eraan te wennen. Zorg er dus altijd voor dat je een proefperiode hebt om aan je nieuwe matras te wennen en te bepalen of hij goed bij je past!
Voor meer informatie over matrassen voor zware mensen en inzichten over wat een goed matras is, bezoek onze adviespagina's.
Een goede matras kiezen is belangrijk - maar hem goed onderhouden, zodat hij al zijn kwaliteiten behoudt, is nog beter! Als je een matras met twee zijden hebt - een winter- en een zomerzijde, moet je hem elk seizoen omdraaien. Dit zorgt voor meer comfort en een evenwichtig gebruik van de matras.
Dagelijks is het aan te raden om je matras goed te beschermen. Dit is nog een gelegenheid om je comfort te verbeteren! Zoals eerder besproken, wordt vocht beschouwd als de grootste vijand van de matras, omdat het de groei van mijten en bacteriën bevordert. Voornamelijk veroorzaakt door transpiratie. Om je matras te beschermen, moet je in de eerste plaats kiezen voor een hoeslaken en een matrasbeschermer. Voor kinderen die 's nachts in bed plassen, wordt een waterdichte matrasbeschermer aanbevolen.
Als er vlekken ontstaan, is het belangrijk om snel in te grijpen. Gemorst koffie of bedplassen: begin altijd met het verwijderen van de vloeistof zo snel mogelijk. Voor het reinigen kun je producten zoals witte azijn of zuiveringszout gebruiken.
Tenslotte, om een gezonde slaapomgeving te behouden, moet je je matras regelmatig stofzuigen. Hiervoor is niets eenvoudiger: gebruik je stofzuiger. Maak ook gebruik van de gelegenheid om je bedbodem af te stoffen, omdat deze ook een belangrijke rol speelt bij een goede nachtrust!