Voor Kerstmis: 10% korting op alle artikelen met de code CHRISTMAS10
Matras maten:
Soorten matrassen:
Bestseller
Supreme Wellness matras
Cloud topper
Essential topper
Bamboe topper
Premium topper
Nira boxspring met opbergruimte
Nova boxspring met opbergruimte
Op maat
Per bedtype
Andere producten
Ergonomisch kussen
Hybride kussen
Moon kussen
Donzen dekbed
4-seizoenen dekbed
Lente / zomer dekbed
Verzwaringsdeken
Alle producten
Hoeslaken
Dekbedovertrek
Kussensloop
Best verkochte artikelen
Cloud ledikant matras
Kinderbedden
Ledikant bedden
Kinderbed Essential
Dons Effect kussen Kids
Hybride kussen Kids
Lente / zomer dekbed Kids
Herfst / winter dekbed kids
Baby hoeslakens
Baby matrasbeschermer, waterdicht
Je winkelmandje is nog leeg
Hoe lang gaat een matras mee?
Een oud matras is ongezond
Een volwassene verliest elke nacht meer dan een kwart liter water tijdens het slapen, en deze hoeveelheid neemt toe bij ziekte en/of koorts. De matras kan het vocht opnemen en onder controle houden, maar na een paar jaar kan zelfs het beste matras dit niet meer bijbenen. Het vermogen om vocht op te nemen en af te geven neemt af, wat een bedreiging vormt voor persoonlijke hygiëne, nachtelijk comfort en algemeen welzijn.
Houd je dekbed overdag open in plaats van je bed onmiddellijk te sluiten na het slapen. Dit vergemakkelijkt de verdamping van vocht en vermindert de ophoping ervan in het matras.
Een kwaliteitsmatras kan gemiddeld 8 tot 10 jaar meegaan, afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en hoe het wordt gebruikt en onderhouden. Het is aanbevolen om het matras regelmatig te keren en te ventileren om de levensduur te verlengen. Als je merkt dat je matras niet meer comfortabel is of ondersteuning biedt, kan het tijd zijn om het te vervangen.
Niet enkel de kwaliteit van het matras en het materiaal is belangrijk met betrekking tot de levensduur van je matras, maar ook jouw gewicht.
Zelfs als het matras ontworpen is voor een bepaald gewichtsbereik, is het gewicht van de persoon nog steeds van invloed op de belasting van het bed. Bij de aanschaf van een matras verdient dit aspect nog meer aandacht. Als je een matras koopt die aan de zachtere kant is, is er een grotere kans dat het na verloop van tijd niet zo bestendig zal zijn als een steviger matras.
Waarvan hangt de levensduur van een matras af?
De levensduur van een matras hangt af van verschillende factoren, waaronder:
Duurdere matrassen gaan vaak langer mee omdat ze meestal zijn gemaakt van hoogwaardiger materialen en zijn beter geconstrueerd. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen slijtage en vervorming en kunnen ze langer hun vorm en stevigheid behouden.
Bijvoorbeeld, duurdere matrassen kunnen worden gemaakt van dikker en hoogwaardiger schuim, zoals visco-elastisch traagschuim of latex, en kunnen worden voorzien van meer en stevigere veren in de pocketvering. Hierdoor kunnen ze langer ondersteunend en comfortabel blijven.
Daarnaast hebben duurdere matrassen vaak een beter ontwerp en zijn ze beter afgewerkt, met bijvoorbeeld versterkte randen en zomen en meer gelijmde lagen. Dit alles zorgt ervoor dat ze beter bestand zijn tegen slijtage en vervorming en daardoor langer mee gaan.Gebruik: Hoe vaak het matras wordt gebruikt, hoe zwaarder de persoon is die erop slaapt en hoe het wordt onderhouden, kunnen allemaal de levensduur van het matras beïnvloeden.
Regelmatig keren en ventileren van het matras, het gebruik van een matrasbeschermer en het voorkomen van schade, zoals scheuren en vlekken, kunnen bijdragen aan de levensduur van het matras.
Sommige matrassen worden geleverd met een waarborg van de fabrikant, die de levensduur garandeert.
Na verloop van tij zal elk matras slijten, ongeacht hoe het wordt onderhouden. Het is belangrijk om te bepalen wanneer het matras vervangen moet worden, wanneer het niet meer comfortabel en ondersteunend is.
Er is geen specifiek type matras dat het langst meegaat, omdat de levensduur afhangt van verschillende factoren zoals hierboven beschreven. Echter, over het algemeen zijn matrassen die zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, zoals latex, traagschuim of hybride matrassen, bekend om hun langere levensduur te hebben. Bovendien kan je van matrassen met een langere fabrikantenwaarborg over het algemeen ook wel verwachten dat ze langer meegaan.
Er zijn enkele tekenen waaruit je kunt opmaken dat je matras aan vervanging toe is:
Comfort: Als je matras niet meer comfortabel is en je moeite hebt om in slaap te vallen of je wordt regelmatig wakker met pijn of stijfheid, is het waarschijnlijk aan vervanging toe.
Ondersteuning: Als je matras niet meer de juiste ondersteuning biedt en je rug en lichaam pijn doen, is het waarschijnlijk verloren het zijn ondersteunende eigenschappen.
Leeftijd: Als je matras ouder is dan 8 tot 10 jaar, is het waarschijnlijk aan vervanging toe, ongeacht hoe het eruit ziet of aanvoelt.
Slijtage: Als je zichtbare tekenen van slijtage op je matras ziet, zoals scheuren, verzakkingen of vervormingen, is het waarschijnlijk aan vervanging toe.
Hoe kan je de levensduur van je matras verlengen?
Je kunt de levensduur van je matras verlengen door de volgende stappen te volgen:
Keer en draai je matras regelmatig en ventileer het om te voorkomen dat het vochtig en stoffig wordt. Gebruik ook een matrasbeschermer om te voorkomen dat het matras vlekken of scheuren oploopt. Niet elk matras moet worden geroteerd. Een traagschuimmatras, bijvoorbeeld, moet niet worden gekeerd omdat het matras steeds naar zijn oorspronkelijke vorm terugkomt. Het materiaal is in staat om de druk steeds evenredig te verdelen over het gehele oppervlak van het matras.
Vermijd het dragen van schoenen op het matras en voorkom schade door te voorkomen dat scherpe voorwerpen op het matras komen.
Roteren van het matras is een eenvoudige manier om de slijtage te verdelen en de levensduur te verlengen. Keer het matras om en roteren van kop naar voeteneind en vice versa om de slijtage te verdelen.
Bewaar het matras op een droge en ventilerende plaats wanneer het niet in gebruik is.
Let op: volg de volgende stappen voordat je het matras opbergt:
Zorg ervoor dat je matras goed ondersteund wordt door het op een stabiele ondergrond te plaatsen, zoals een goede lattenbodem of een stevig bedframe.
Een stevige en stabiele bedbodem is belangrijk voor de levensduur van het matras omdat het de basis vormt voor de ondersteuning van het matras. Een bedbodem die niet stevig genoeg is, kan leiden tot verzakking en vervorming van het matras, wat de levensduur en de prestaties van het matras negatief beïnvloedt. Een stevige bedbodem zorgt ervoor dat het matras recht blijft liggen en dat het zijn vorm behoudt, waardoor het comfort en de ondersteuning van de matras wordt geoptimaliseerd.
Het is aanbevolen om een stevig bedframe of lattenbodem te gebruiken, vooral voor matrassen met een hogere dikte en gewicht, zoals pocketvering- en traagschuimmatrassen. Dit zal de levensduur van het matras verlengen en de prestaties verbeteren, wat leidt tot een beter en comfortabeler slaapoppervlak.
Matrashoezen zijn een andere naam voor tijken. Een tijk, niet te verwarren met een molton of hoeslaken, is de hoes die over je matras zit om huisstofmijt en andere allergieën op afstand te houden. De matrashoes is het stuk stof dat de kern van het matras omhult en beschermt. Een matrashoes verbetert niet alleen de esthetiek van het bed, maar beschermt ook de kernlaag van het matras tegen slijtage. Net zoals een overtrek gewoonlijk over een matras of kussen wordt getrokken.
Verschillende criteria bepalen of je je matrashoes mag wassen. Alleen afneembare hoezen kunnen worden gewassen. Deze kan gewassen worden volgens reinigingsvoorschriften vermeld op het waslabel. Was de tijk niet op een hogere temperatuur. Als de hoes krimpt, past hij niet meer rond het matras!
Is de hoes niet afneembaar? Dan wordt stoomreiniging aanbevolen.
Droog de tijk niet in de droger, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Voor de zekerheid wordt aangeraden de matrashoes in open lucht te laten drogen.
Er zijn een aantal variabelen die van invloed zijn op de levensduur van een kwaliteitsmatras. De belangrijkste elementen zijn de materiaalsamenstelling van de matras, de aan- of afwezigheid van vocht, het gewicht van de slaper en de zorg waarmee de matras is behandeld.
Misschien onderschat je het belang van het tijdig vernieuwen van je matras. Een slechte slaapkwaliteit door een oncomfortabele matras kan ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid en productiviteit overdag. De gemiddelde levensduur van een matras is veel korter dan de gemiddelde levensduur van de gemiddelde mens. Als je wilt dat je matras na tien jaar nog steeds voldoende ondersteuning biedt, moet je waarschijnlijk een nieuwe kopen. Ontdek ook onze adviespagina’s:matras reinigen, oude matras inleveren.