Voor Kerstmis: 10% korting op alle artikelen met de code CHRISTMAS10
Matras maten:
Soorten matrassen:
Bestseller
Supreme Wellness matras
Cloud topper
Essential topper
Bamboe topper
Premium topper
Nira boxspring met opbergruimte
Nova boxspring met opbergruimte
Op maat
Per bedtype
Andere producten
Ergonomisch kussen
Hybride kussen
Moon kussen
Donzen dekbed
4-seizoenen dekbed
Lente / zomer dekbed
Verzwaringsdeken
Alle producten
Hoeslaken
Dekbedovertrek
Kussensloop
Best verkochte artikelen
Cloud ledikant matras
Kinderbedden
Ledikant bedden
Kinderbed Essential
Dons Effect kussen Kids
Hybride kussen Kids
Lente / zomer dekbed Kids
Herfst / winter dekbed kids
Baby hoeslakens
Baby matrasbeschermer, waterdicht
Je winkelmandje is nog leeg
Wat is beter, een stevig of een medium matras?
De kwaliteit van je slaap speelt een grote rol in hoe je je overdag voelt. Om gezond te zijn en te blijven is het erg belangrijk om goed te slapen. Naast goede leefgewoontes in het algemeen, moet je ervoor zorgen dat je genoeg uren slaap krijgt. Daarvoor is een bed van goede kwaliteit waar je lekker in slaapt, een pre. Het juiste matras kiezen is veel meer dan alleen een kwestie van smaak. Maar er zijn zoveel verschillende soorten matrassen, hoe vind je nou dat juiste matras? Waar moet je eigenlijk op letten? Als eerste moet je je afvragen welke hardheid het beste bij jou past.
Met uitzondering van de basismodellen, bestaan matrassen meestal uit twee afzonderlijke delen:
De bovenlaag – dat is de vulling vlak onder de tijk die bepaalt hoe je matras aanvoelt
De samenstelling – de materialen waar de rest van het matras uit is opgebouwd en die zorgen voor de specifieke ondersteuning
De combinatie van deze twee delen bepaalt hoe dik het matras uiteindelijk wordt.
Vaak is de bovenlaag gemaakt van visco-elastisch traagschuim. Deze laag, die maar enkele centimeters dik is, zorgt voor een aangenaam zacht gevoel als je op het matras gaat liggen. Dankzij deze laag kan een matras tegenwoordig zowel stevig als zacht zijn.
De samenstelling verschilt per type matras, stevig of medium. Bij matrassen van schuim of latex, moet je rekening houden met de dichtheid van het schuim om de juiste keuze te maken: hoe dichter het schuim, hoe steviger het matras. Dit heeft ook een grote invloed op de levensduur van een matras. Hoe hoger de dichtheid is, hoe langer de eigenschappen van het matras behouden worden in de loop der jaren.
Een van de grootste verschillen tussen matrassen van latex, van schuim of met springveren is dat bij een springverenmatras niet de dichtheid, maar het aantal veren de stevigheid van het matras bepaalt. Daarnaast is het interessant te weten dat een springverenmatras goed ventileert zodat alle vochtigheid uitstekend afgevoerd wordt. Dat zorgt ervoor dat dit soort matrassen een lange levensduur is beschoren.
Vaak is de bovenlaag gemaakt van visco-elastisch traagschuim. Deze laag, die maar enkele centimeters dik is, zorgt voor een aangenaam zacht gevoel als je op het matras gaat liggen. Dankzij deze laag kan een matras tegenwoordig zowel stevig als zacht zijn.De samenstelling verschilt per type matras, stevig of medium. Bij matrassen van schuim of latex, moet je rekening houden met de dichtheid van het schuim om de juiste keuze te maken: hoe dichter het schuim, hoe steviger het matras. Dit heeft ook een grote invloed op de levensduur van een matras. Hoe hoger de dichtheid is, hoe langer de eigenschappen van het matras behouden worden in de loop der jaren.
Welke hardheid je voor je matras kiest, is niet alleen een kwestie van persoonlijke voorkeur. Voor de kwaliteit van je nachtrust is het ook erg belangrijk dat je lichaam de juiste ondersteuning krijgt, die ervoor zorgt dat je wervelkolom goed uitgelijnd blijft tijdens de nacht. Anders gezegd, moet je een matras kiezen dat past bij jouw lichaamsbouw en daarbij moet je op vooral letten op:
Maar vergeet ook niet om rekening te houden met je slaapgewoonten (lees slaaphouding) en gebruik een hoofdkussen dat daarbij past.
Een stevig of medium matras wordt aanbevolen aan zware mensen of mensen die erg lang zijn. Ook als je een buikslaper bent, is het aan te raden om een matras te kiezen dat een stevige ondersteuning biedt en daarbij een zo plat mogelijk hoofdkussen te gebruiken.
Als je aan een nieuw matras toe bent, is een vaak terugkerende vraag: wat is het beste matras als je rugklachten hebt? Er wordt dan vaak gezegd dat een stevig matras een must is, maar zo eenvoudig is dat niet. In bepaalde gevallen, met name als je last hebt van reuma, is het tegenovergestelde juist waar. Vraag dan ook gerust de mening van je osteopaat als je het moeilijk vindt om te kiezen tussen een zacht, medium of stevig matras.
Nu we de verschillende karakteristieken van diverse matrassen gezien hebben, zullen we kijken of we antwoord kunnen geven op de vraag hoe je het matras kunt vinden dat specifiek voor jou geschikt is.
Een hardheid die is aangepast aan jouw lichaamsbouw.
Je gewicht en je lengte zijn de twee doorslaggevende elementen bij het kiezen van het juiste matras. Je moet erop letten dat het matras stevig genoeg is, maar ook dat het groot genoeg is. Als je op een te kort matras slaapt, blijft er namelijk niet genoeg ruimte over voor een fatsoenlijk hoofdkussen.
En als je last hebt van overgewicht? In dat geval wordt aangeraden een stevig of medium matras met springvering te nemen, indien mogelijk zelfs met comfortzones. Dat zijn specifieke zones die aangepast zijn om de zwaarste lichaamsdelen goed te ondersteunen, denk aan het hoofd of de heupen. Als je langer dan 1,80 m bent, kun je beter een matras van 140 x 220 cm nemen dat erg comfortabel is als je alleen slaapt, en als je met z’n tweeën slaapt, kan een matras van 160 x 220 cm of zelfs van 180 x 220 cm een goede keuze zijn.
Als je een gemiddelde lichaamsbouw hebt en je van een stevige ondersteuning houdt, kun je een latexmatras kiezen, omdat dat wat soepeler is dan een springverenmatras. Houd ook hier rekening met je lengte om een matras van de juiste afmetingen te kiezen.
Voor een nog beter onderbouwde keuze, kun je vergelijkingstabellen bekijken waar de details van verschillende matrassen tegen elkaar afgewogen worden.
Een soepel of medium matras kan onprettig aanvoelen als je in verwachting bent. Tijdens de zwangerschap word je geleidelijk aan steeds zwaarder en als je matras je geen goede ondersteuning biedt, kan het toenemende gewicht van je buik je flinke pijn in je rug bezorgen. Maar welk matras is dan geschikt voor zwangere vrouwen? Het beste is een matras met medium hardheid te nemen, dat genoeg ondersteuning biedt, maar toch zacht genoeg is om op te liggen. Een combinatie van latex en traagschuim is ideaal.
Ben je erg tevreden met je huidige matras en is het nog lang niet aan vervanging toe? Dan kun je eventueel een topper toevoegen aan je bestaande matras.
Voor volwassenen hebben we de kwestie nu uitgebreid behandeld, maar hoe zit het met kinderen? Welk matras is geschikt voor hen? Hoe hard moet het zijn? Het antwoord daarop hangt vooral af van de leeftijd van het kind.
Voor baby’s is de beste keuze die van de veiligheid. Laat je baby op zijn rug slapen om het risico op stikken of wiegendood te beperken. Rond de tijd dat je baby zes maanden oud is, leert hij of zij zich omdraaien. Maar wees voorzichtig, want de meeste baby’s leren eerst hoe ze op hun buik kunnen rollen, voordat het ze lukt zich weer op hun rug te keren. Daarom wordt een stevig matras aanbevolen zodat het kind, als het op zijn buik terecht komt, niet het risico loopt in het matras weg te zakken.
Als een kind in een ‘groot bed’ gaat slapen, wordt er meestal aangeraden om een schuim- of latexmatras te nemen. Het is namelijk belangrijk dat de ruggengraat van kinderen tijdens hun groei goed ondersteund wordt. Neem dus geen zacht of medium matras, maar liever een stevig matras dat de benodigde ondersteuning verschaft.
Daar komt nog bij dat een visco-elastisch traagschuimmatras meestal afgeraden wordt voor kinderen. De redenen daarvoor zijn onder andere dat je op een traagschuimmatras meer zou zweten, wat tegenwoordig niet meer helemaal waar is dankzij de laatste generatie materialen. Aangezien kinderen in de groei zijn, is het beter dat hun lichaam niet ‘omsloten’ wordt als ze slapen.
We hebben zojuist gezien dat een schuimmatras met hoge dichtheid aan kinderen een medium ondersteuning kan bieden. Dat is niet het geval voor volwassen, die kunnen kiezen uit een latexmatras of een springverenmatras.
Een latexmatras kan een matras zijn van natuurlijke latex (gemaakt van het sap van de rubberboom) of van synthetische latex (resultaat van een petrochemisch proces). Het heeft de eigenaardigheid tegelijkertijd stevig en zacht te kunnen zijn. Een dergelijk matras is zowel antihuismijt- en antibacterieel als vochtbestendig, zodat het ideaal is voor mensen die ’s nachts veel zweten of die in een vochtige omgeving slapen.
In tegenstelling tot wat men vaak denkt, vallen de latexmatrassen niet in de categorie schuimmatrassen. Beide structuren vertonen wel bepaalde overeenkomsten, zoals de dichtheid die zorgt voor een stevige of medium matrashardheid.
Vanwege deze dichtheid is een latex matras vrij zwaar en is het niet altijd eenvoudig te verplaatsen. Daar staat tegenover dat het materiaal erg soepel is en gemakkelijk de vormen van je lichaam aanneemt. Het bezit een grote veerkracht waardoor het weer in zijn oorspronkelijke vorm terugveert nadat het tijdens de nacht de vorm van je lichaam heeft aangenomen.
Een latexmatras is geschikt voor alle slaaphoudingen en voor mensen van alle leeftijden, van tieners tot ouderen.
We maken onderscheid tussen twee verschillende soorten springveermatrassen:
- Matrassen met binnenvering (Bonnell- of LFK-vering)
- Matrassen met pocketvering
In matrassen met binnenvering zitten veren van staaldraad die door een spiraalveer onderling zijn verbonden. Deze veren kunnen tonvormig of cilindrisch zijn of de vorm van een zandloper hebben. Een dergelijk matras geeft vaak een stevige ondersteuning, maar omdat de veren onderling verbonden zijn, beweegt het hele matras mee als je je omdraait en ook is het meestal niet geschikt voor verstelbare bedbodems. Matrassen met binnenvering hebben wel een uitstekende ventilatie en vochtregulatie en zullen daarom nooit warm aanvoelen. Dit soort matrassen is over het algemeen goedkoper dan matrassen met pocketvering, maar worden toch de laatste jaren steeds minder vaak verkocht.
Pocketvering bestaat daarentegen, zoals de naam al doet vermoeden, uit een groot aantal springveren die ieder afzonderlijk in zakjes (pockets) verpakt zijn. Door deze eigenaardigheid geeft een pocketveringmatras een uitzonderlijk goede ondersteuning en past het zich aan je bewegingen aan. Dit model is dus ideaal als je de neiging hebt veel in je slaap te bewegen.
Nu vraag je je waarschijnlijk af hoeveel pocketveren er dan wel nodig zijn voor een matras van goede kwaliteit. Natuurlijk hangt dat van de afmetingen van het matras af, maar het is duidelijk dat hoe meer veren er in een matras zitten, hoe comfortabeler je erop ligt. Om je een idee te geven; er zijn minstens 700 tot 800 veren nodig voor een matras van 140 x 200 cm, maar hier geldt: hoe meer veren per vierkante meter, hoe beter de kwaliteit van het matras. Het is ook het aantal veren dat de hardheid van het matras bepaalt, of van de verschillende zones ervan.
Een pocketvering matras geeft een stevige ondersteuning en de minste bewegingsoverdracht. Als je met z’n tweeën slaapt, is een pocketveringmatras de beste keuze. Het heeft, net als een latexmatras, een uitstekende ventilatie, zeker als de tijk ook van een luchtdoorlatend materiaal is gemaakt zoals bamboe. Daarom is het ook uitermate geschikt voor mensen die last hebben van allergieën.
Tip: als je in een pocketveringmatras wilt investeren, kun je er als bedbodem het beste een spiraalbodem bij aanschaffen.
De laatste jaren zijn slaapkamers met een zen-uitstraling en een Japans aandoende decoratie steeds meer in de mode gekomen. Het is dan ook erg verleidelijk je te laten overhalen tot het kopen van een futon, vooral als je op zoek bent naar een matras van stevige of medium hardheid. Maar veel fysiotherapeuten en osteopaten raden deze keuze af. Een stevig of medium matras moet niet verward worden met een hard matras. De bedoeling is dat je niet in je matras wegzakt, maar je moet er wel aangenaam zacht op kunnen liggen.
Tijdens je zoektocht naar het beste stevige of medium matras, zul je je wel eens hebben afgevraagd waar je je matras eigenlijk het beste kunt kopen. Daar is een eenvoudig antwoord op: bij een beddenspecialist. Want, zoals je ondertussen wel begrepen zult hebben, het kiezen van het juiste matras is van groot belang. Het is daarom slim om naar een gespecialiseerde zaak te gaan, waar ze over de nieuwste generatie modellen beschikken.
In de categorie stevige en medium matrassen, kom je ook veel ‘hybride’ matrassen tegen, waarin de verschillende bovengenoemde technieken verenigd zijn, zoals schuim en latex of schuim en springveren, of zelfs schuim, latex en springveren. Als je echt comfortabel wilt liggen, kun je investeren in een dikker model matras en er eventueel nog een topper aan toevoegen, zoals dat het geval is bij ons Supreme Wellnes-matras.
Een hybride matras is aan te bevelen als je op zoek bent naar een stevig of medium matras, want, laten we het nog maar eens herhalen: je moet vooral niet stevigheid met hardheid verwarren. Door verschillende technieken te combineren, zul je uitzonderlijk comfortabel liggen met een goede, stevige ondersteuning. Alsof je op een wolkje ligt!
Ontdek ook onze adviespagina’s: matras maten.
Een hybride matras is aan te bevelen als je op zoek bent naar een stevig of medium matras, want, laten we het nog maar eens herhalen: je moet vooral niet stevigheid met hardheid verwarren.Alsof je op een wolkje ligt!