Wanneer moet je je matras vervangen?

Wanneer moet je je matras vervangen?

Wat is de levensduur van een matras?

De levensduur van het matras hangt ook af van zijn kwaliteit. Het verschil is vooral merkbaar in de categorie schuimmatrassen: de goedkopere modellen zakken snel in, terwijl de meer geavanceerde modellen, die polyurethaanschuim en traagschuim combineren, aanzienlijk langer meegaan. Het kiezen van de juiste matras maten is ook cruciaal voor comfort en duurzaamheid.

Matrassen met veren en latexmatrassen hebben bovendien een betere ventilatie dan traagschuimmatrassen, wat zorgt voor een optimale vochtregulatie. Of het vocht nu afkomstig is van de omgevingslucht in de kamer of van transpiratie, het is een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan slijtage van beddengoed. Een matras voor buikslaper of matras voor rugklachten kan specifieke behoeften vereisen wat betreft hardheid matras en dikte matras.

Andere factoren die de levensduur van een matras beïnvloeden:

Het type gebruik: gebruik je het dagelijks of is het een logeerbed?

Het aantal slapers;

De kwaliteit en regelmaat van het onderhoud, waaronder oude matras inleveren en hoe bloed uit matras of urine uit matras te verwijderen voor een hygiënisch slaapoppervlak.

De leeftijd van je matras is dus een belangrijke indicator, maar niet noodzakelijk heel betrouwbaar. Dus als het ouder is dan 15 jaar - spoiler alert! - is het echt tijd om een nieuw matras te kiezen! Toch kan een matras ook slechts enkele jaren oud zijn en toch moeten worden vervangen. Overwegingen zoals matras voor zware mensen, het belang van een matras stevig of middelhard, en de strijd tegen schurftmijt in matras spelen allemaal een rol in deze beslissing.

Type matras
Schuimmatras
Springmatras
Latexmatras
Gemiddelde levensduur
Van 2 tot 10 jaar
Van 10 tot 15 jaar
15 jaar

Matras vervangen: een kwestie van slijtage... onder andere!

Schuim, veren of latex: er komt onvermijdelijk een moment waarop slijtage en het verstrijken van de tijd hun tol eisen. Maar het kan ook nodig zijn om te investeren in een nieuw matras, zelfs als je huidige matras nog in zeer goede staat is, gewoon om beter te slapen. Matras kiezen is een proces dat moet worden aangepakt met een grondige overweging van soorten matras en matras vergelijken methodes om het beste uit te kiezen.

Om ervoor te zorgen dat je comfortabel slaapt en een bevredigende slaapkwaliteit hebt, moet je matras zo nauwkeurig mogelijk aansluiten bij je behoeften. En je behoeften kunnen veranderen! Welk matras past bij mij? Deze vraag moet je jezelf stellen als je overweegt om van matras te veranderen, vooral als je te maken hebt met specifieke omstandigheden zoals zwangerschap of als je zoekt naar welk matras voor kind.

Als je altijd al alleenstaand bent geweest en nu in een relatie stapt, is het essentieel om een matras te kiezen dat goede slaaponafhankelijkheid garandeert. Sommige gezondheidsproblemen kunnen zich voordoen: mensen met rugklachten of gewrichtsproblemen hebben bijvoorbeeld een matras nodig dat de drukpunten verlicht en een aangepast kussen om verlichting te bieden.

Als je een matras moet kiezen dat beter past bij je behoeften, wees gerust: het veranderen ervan betekent niet dat je je matras naar het stort moet brengen! Als het in goede staat is, kan het worden gerecycled. Trouwens, zelfs als je oude matras kapot is: de tijd waarin matrassen begraven werden, is voorbij, en nu is het recyclen van je matras heel goed mogelijk! Het verwijderen van kots uit matras of het bestrijden van bedwantsen matras zijn ook belangrijke overwegingen bij de beslissing om een matras te vervangen.

Je hebt last van pijn en stijfheid

Natuurlijk kan een verkeerde houding gedurende de dag of tijdens het slapen pijn en stijfheid bevorderen. Maar als je pijn ervaart in de lumbale, nek of schoudergebieden... let op, gevaar! Je matras past misschien niet meer bij je lichaamsbouw, of de kwaliteit ervan is verslechterd.

Je matras vertoont een... eigenaardig reliëf!

Een goed matras krijgt zijn oorspronkelijke vorm terug wanneer je opstaat. Als je een kuil ziet op de plek waar je slaapt, als je matras deuken of bobbels vertoont, twijfel er dan niet aan: het is tijd om het te vervangen (eerlijk gezegd... het is zelfs een beetje te laat: het is dus dringend tijd om een nieuw matras te kiezen!).

Je hebt last van allergieën

Het gaat steeds slechter met je allergieën? Het is goed mogelijk dat je matras een echt broeinest voor huisstofmijten is geworden, ondanks de zorg die je besteedt aan het onderhoud ervan. De schuld ligt bij transpiratie, die de ontwikkeling van deze kleine beestjes bevordert!

Overigens, als je je matras optilt, is het waarschijnlijk dat het zwaarder aanvoelt, en dat is geen verbeelding: huisstofmijten kunnen tot 10% van het gewicht van een oud matras uitmaken! Maar welk matras moet je kiezen ter vervanging? Als je last hebt van allergieën, weet dan dat schuim en latex betrouwbare keuzes zijn!

Je hebt last van slapeloosheid

Het is al een tijdje geleden dat je woelt en draait in bed zonder slaap te kunnen vatten. Je wordt zelfs 's nachts wakker en kunt niet meer in slaap vallen? Het is officieel, je hebt last van slapeloosheid! En weet je wat de meest voorkomende oorzaken zijn? Stress... of een slecht matras! Je matras kan te oud zijn, of niet geschikt zijn voor je profiel. Een zeer stevig model of een te zacht model kunnen even oncomfortabel blijken. En dat kan genoeg zijn om je uit je slaap te houden!

Je matras ressort grince

Je hebt een matras met veren en het kraakt? Om nog maar te zwijgen van dat onaangename gevoel van het voelen van de veren? Het is mogelijk dat je verenbodem de boosdoener is. Om te bepalen of het de bodem of je matras is die verantwoordelijk is voor deze ongemakken, test ze dan individueel.

Je hebt een onweerstaanbare drang om op je partner te slaan

Je hebt het gevoel dat de persoon die je bed deelt de hele nacht beweegt? Het is waarschijnlijk waar: we veranderen gemiddeld 40 keer van positie per nacht. Maar als je partner plotseling lastig wordt, kan het goed zijn dat je matras niet meer voldoet. Het kiezen van een matras met veren zou je in de toekomst dit soort ongemakken moeten besparen!

Moet je je lattenbodem vervangen als je van matras verandert?

Je vraagt je waarschijnlijk af: van matras veranderen, betekent dat investeren in nieuw beddengoed? Niet noodzakelijk!

Als je lattenbodem in goede staat is, kan je hem gerust behouden... op voorwaarde dat je een compatibel matras kiest!

Let op dat de juiste combinatie van matras en lattenbodem niet alleen cruciaal is om zeker te zijn van optimaal comfort, maar ook een criterium dat de levensduur van het matras kan beïnvloeden. Als traagschuim ideaal is voor mensen met rug- en nekklachten, is het niet erg ademend. Een lattenbodem wordt aanbevolen, omdat deze een optimale luchtcirculatie garandeert.

Het is natuurlijk essentieel dat je nieuwe matras dezelfde afmetingen heeft als de lattenbodem. Daarom is het beter om systematisch te kiezen voor een standaard lattenbodem en matras: zo kan je eenvoudig de ene vervangen, terwijl je de andere behoudt. Als je echter van een bed van 140 x 200 naar een Kingsize-model wilt overstappen, is het noodzakelijk om van lattenbodem te veranderen.

Tot slot, vergeet niet dat een goed bed bestaat uit een matras, een lattenbodem, maar ook kussens. Zelfs het beste matras zal je geen goede nachtrust bezorgen zonder een goed kussen - dat wil zeggen een kussen dat past bij je lichaamsbouw en je favoriete slaaphouding!

Type bedbodem
Lattenbodem (met of zonder vering)
Springbox
Lattenbodem met veren
Compatibel matras(sen)
Natuurlatex matras, schuimmatras of traagschuimmatras
Pocketvering matras
Natuurlatex matras, schuimmatras of traagschuimmatras