Voor Kerstmis: 10% korting op alle artikelen met de code CHRISTMAS10
Matras maten:
Soorten matrassen:
Bestseller
Supreme Wellness matras
Cloud topper
Essential topper
Bamboe topper
Premium topper
Nira boxspring met opbergruimte
Nova boxspring met opbergruimte
Op maat
Per bedtype
Andere producten
Ergonomisch kussen
Hybride kussen
Moon kussen
Donzen dekbed
4-seizoenen dekbed
Lente / zomer dekbed
Verzwaringsdeken
Alle producten
Hoeslaken
Dekbedovertrek
Kussensloop
Best verkochte artikelen
Cloud ledikant matras
Kinderbedden
Ledikant bedden
Kinderbed Essential
Dons Effect kussen Kids
Hybride kussen Kids
Lente / zomer dekbed Kids
Herfst / winter dekbed kids
Baby hoeslakens
Baby matrasbeschermer, waterdicht
Je winkelmandje is nog leeg
Wat voor matras bij rugklachten?
Rugpijn is van alle tijden, en is ook de laatste jaren een veel voorkomende kwaal. In Nederland hebben naar schatting zo’n twee miljoen mensen last van hun rug. Lage rugpijn is daarbij de meest voorkomende klacht, maar het kan ook om een hernia of om nekklachten gaan. Vaak kunnen mensen door de pijn niet in slaap vallen of worden ze wakker met pijn. Daar is een eenvoudige verklaring voor, want de houding die je in bed aanneemt, kan bepaalde spanningen in je lichaam veroorzaken. Het is daarom van groot belang in een goed bed te investeren. In sommige gevallen kan een verkeerd matras zelfs de oorzaak zijn van rugklachten, in andere gevallen kunnen de klachten er erger door worden. Een goed matras kan daarentegen bijdragen aan het verlichten of zelfs voorkomen van rugpijn. Maar wat is een goed matras? Hoe kun je het matras kiezen dat het beste bij jou past? Wat is een geschikt matras als je last hebt van je rug? Kun je bij rugklachten beter een schuimmatras of een matras met pocketvering kopen?
Rugpijn is van alle tijden, en is ook de laatste jaren een veel voorkomende kwaal. In Nederland hebben naar schatting zo’n twee miljoen mensen last van hun rug.Het is daarom van groot belang in een goed bed te investeren. In sommige gevallen kan een verkeerd matras zelfs de oorzaak zijn van rugklachten, in andere gevallen kunnen de klachten er erger door worden. Een goed matras kan daarentegen bijdragen aan het verlichten of zelfs voorkomen van rugpijn. Maar wat is een goed matras? Hoe kun je het matras kiezen dat het beste bij jou past? Wat is een geschikt matras als je last hebt van je rug? Kun je bij rugklachten beter een schuimmatras of een matras met pocketvering kopen?
Rugpijn kan veel verschillende oorzaken hebben:
Aandoening aan de rug, bijvoorbeeld veroorzaakt door een ongeluk
Ziekte, denk aan osteoporose, reuma, tumor of kanker
Overbelasting door lichamelijk zware en herhaaldelijke activiteiten en/of werk
Verkeerde houding – komt vaak voor bij veel zittend werk
Te weinig beweging, denk aan een lange autorit of een algemeen sedentaire levensstijl
Ook stress kan rugpijn veroorzaken, in stand houden of verergeren. Als je stress ervaart, heb je namelijk de neiging je spieren extra aan te spannen, er is sprake van een verhoogde spierspanning in het lichaam. Dat komt doordat er geen balans meer is tussen inspanning en ontspanning in periodes van stress, waardoor het lichaam niet meer kan herstellen. Dit leidt tot een overbelasting van de rugspieren en dus tot pijn, wat soms specifiek tot uiting komt in lage rugpijn als reactie op periodes van spanning en onrust.
Maar het komt ook regelmatig voor dat rugpijn het gevolg is van een slechte kwaliteit matras. Maar wat is dat dan precies, een matras van slechte kwaliteit? We denken dan vooral aan:
- Een matras dat te oud is en niet meer het nodige comfort biedt omdat het bijvoorbeeld neiging heeft om door te zakken.
- Een matras dat niet (meer) aangepast is aan jouw specifieke lichaamsbouw en manier van slapen.
De levensduur van een matras hangt af van verschillende factoren, waaronder:
Je gewicht is niet gelijkmatig over je lichaam verdeeld. Je hoofd en heupen zijn een stuk zwaarder dan andere delen van je lichaam. Wanneer je languit ligt, drukken deze zwaardere lichaamsdelen meer op het matras dan de andere. Als je matras dus te slap is, zakken de zwaardere lichaamsdelen dieper weg in het matras, maar als het te hard is, worden ze te veel omhoog geduwd. In beide gevallen is je ruggengraat niet meer goed uitgelijnd, waardoor je rugspieren onder spanning komen te staan. Soms zul je die verkeerde houding en die spanningen voelen zodra je op je matras gaat liggen, zodat je niet in slaap kunt komen. In andere gevallen, zul je wel in slaap vallen, maar na een hele nacht in een slechte houding, ’s morgens stijf en pijnlijk wakker worden.
Net als sommige houdingen overdag niet zijn aangeraden, zijn er ook ’s nachts slaaphoudingen die meer of minder goed zijn voor je lichaam. Zo wordt op je buik slapen over het algemeen afgeraden, en vooral als je al rugklachten hebt, omdat in deze houding je nek en lage rugspieren flink onder druk komen te staan. Als je echt niet anders kunt slapen dan op je buik, kun je het beste een stevig matras aanschaffen en zonder kussen slapen, of een van de andere tips gebruiken die wij in ons artikel over buikslapers beschrijven.
Voor een uitstekende nachtrust is het dus belangrijk om een matras te hebben dat is aangepast aan je lichaamsbouw en aan je manier van slapen, als je goed uitgerust wakker wilt worden.
Aangezien rugpijn veel verschillende oorzaken kan hebben, is het vaak moeilijk om te weten of je matras aan vervanging toe is. Als je ’s avonds moeilijk een comfortabele houding vindt om in slaap te vallen of als je elke ochtend wakker wordt met stijve en pijnlijke spieren, is het duidelijk dat je matras te oud is, of niet meer aangepast is aan jouw behoeften en lichaamsbouw.
Maar soms zijn de tekenen een stuk subtieler en toch is de impact op je rug er niet minder om. Het kan zijn dat de vulling van je matras niet meer gelijkmatig verdeeld is, of dat je te veel in je matras wegzakt als je erop gaat liggen, of dat het niet meer fatsoenlijk terugveert na een hele nacht slaap.
Het eenvoudigst is vaak om te kijken naar de leeftijd van je matras. Verschillende soorten matrassen hebben een verschillende levensduur:
- 2 tot 10 jaar voor een schuimmatras;
- 10 tot 15 jaar voor een matras met pocketvering;
- 14 tot 15 jaar voor een latexmatras.
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: het beste matras is eenvoudigweg het matras dat het beste past bij jouw specifieke situatie, lichaamsbouw en persoonlijke behoeften. En dat is zeker het geval als je last hebt van je rug.
Om het voor jou geschikte matras te vinden dat je kan helpen je rugklachten te verminderen, moet je vooral letten op:
- Je lichaamsbouw – lengte en gewicht
- Je slaaphouding
Als je specifiek een matras zoekt om je rugklachten te verlichten, moet je natuurlijk ook rekening houden met het soort klachten dat je hebt en wat de oorzaak van je pijn is.
Het juiste matras kan je helpen je rugklachten te verlichten. Je moet bij de keuze rekening houden met de volgende punten:
- Hardheid: de moeilijkheid zit hem in het vinden van een matras dat niet te hard, maar ook niet te zacht is, dat je drukpunten verlicht en je wervelkolom een goed uitgelijnde houding laat aannemen.
- Temperatuurregulatie: een goed matras heeft een goede ventilatie. Op een matras dat de lucht goed laat doorstromen, zul je het niet gauw te warm hebben. Daardoor zweet je minder, slaap je ’s nachts beter door en zul je uiteindelijk ’s morgens beter uitgerust wakker worden.
- Comfort: zelfs als je kiest voor een stevig matras dat een goede ondersteuning geeft, moet je er toch comfortabel op liggen. De bovenste laag mag niet hard en ongemakkelijk aanvoelen.
- Afmetingen: of je nu alleen of met z’n tweeën slaapt, je moet een matras kiezen dat je genoeg ruimte geeft om te slapen zoals jij dat lekker vindt. Als je voldoende ruimte hebt, kun je je beter ontspannen en zul je dus ook beter slapen en minder stijf wakker worden. En daarbij is niet alleen de breedte belangrijk, maar ook de lengte. Als je voeten over de rand van het matras steken, zul je automatisch een andere houding aannemen om ze binnenboord te houden, waardoor je minder ontspannen zult liggen.
- Plezier: dit is een van de belangrijkste punten: koop een matras waar je plezier aan beleeft. Als je een matras hebt dat jij fijn vindt en waar je lekker op ligt, dan zul je het heerlijk vinden om ’s avonds je bed in te kruipen, waardoor je weer beter ontspant en lekkerder slaapt.
Zoals al gezegd, is het belangrijk dat je matras groot genoeg voor je is. Je moet languit en breeduit kunnen liggen, om zonder rugklachten of stijfheid ’s morgens wakker te worden. Je matras moet voldoende ruimte bieden om een goed hoofdkussen te gebruiken. Je bent het je niet altijd bewust, maar het gebruik van een hoofdkussen haalt in de lengte een flink aantal centimeters van je matras ‘af’.
Om de ideale lengte van je matras te berekenen, wordt over het algemeen aangeraden 15 cm op te tellen bij je lichaamslengte, zodat je ruimte overhoudt voor je hoofdkussen. Als je dus 180 cm lang bent, zou je minstens een matras van 200 cm lang moeten nemen. Wat de breedte betreft, wordt een matras van 140 cm breed in principe als een tweepersoonsmatras gezien, maar als je rugklachten hebt, slaap je vaak beter als je wat meer ruimte in de breedte hebt. Als je rugklachten hebt en met z’n tweeën slaapt, kun je beter een matras van minstens 160 x 200 nemen.
De stevigheid van een matras wordt bepaald door de dichtheid ervan. Vaak wordt er gezegd dat een hard matras beter is bij rugklachten, maar zo simpel is het niet.
Als je bijvoorbeeld last hebt van ischias, moet je een matras hebben dat stevig genoeg is om je wervelkolom goed te ondersteunen, maar soepel genoeg om je drukpunten te verlichten. In dat geval kun je kiezen voor een matras met een combinatie van pocketvering en traagschuim. Als je lijdt aan artrose in je rug- of nekwervels, kun je beter een soepeler soort matras nemen dat alleen uit traagschuim bestaat. Vraag gerust raad aan je fysiotherapeut of osteopaat.
Er zijn drie soorten matrassen:
- Matrassen van polyurethaanschuim, die zacht tot matig stevig zijn,
- Matrassen met pocketvering, die matig stevig tot stevig zijn en waarmee je minder last zult hebben van bewegingsoverdracht tussen partners,
- Matrassen van (natuurlijk of synthetisch) latex, die goed luchtdoorlatend en hypoallergeen zijn.
Als je last hebt van je rug is een matras waar één van de lagen uit visco-elastisch of traagschuim bestaat ideaal. Dit soort schuim neemt, dankzij je lichaamswarmte, de vorm van je lichaam aan, zodat je van een ideale ondersteuning zult genieten.
Een matras bestaat zelden enkel uit traagschuim (behalve toppers), maar het wordt over het algemeen toegevoegd aan andere soorten schuim of aan pocketveren als top- of tussenlaag. En juist deze combinatie van bijvoorbeeld pocketvering en traagschuim is ideaal als je last van je rug hebt.
Er is geen specifiek type matras dat het langst meegaat, omdat de levensduur afhangt van verschillende factoren zoals hierboven beschreven. Echter, over het algemeen zijn matrassen die zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, zoals latex, traagschuim of hybride matrassen, bekend om hun langere levensduur te hebben. Bovendien kan je van matrassen met een langere fabrikantenwaarborg over het algemeen ook wel verwachten dat ze langer meegaan.
Andere aspecten van het matras die een belangrijke rol spelen met betrekking tot rugklachten zijn de dikte en eventuele comfortzones. De meeste matrassen zijn tussen de 14 en 18 cm dik, maar als je last hebt van je rug, kun je beter een wat extra dik matras nemen, van bijvoorbeeld 25 of 30 cm.
Ook comfortzones kunnen helpen bij het comfortabeler liggen. Zoals al gezegd, is je lichaam niet op alle plaatsen even zwaar en daardoor moeten sommige lichaamsdelen beter ondersteund worden dan andere. Een matras met drie tot zeven comfortzones kan daarin voorzien. Het geeft meer ondersteuning op drukpunten zoals:
het hoofd
de schouders
de onderrug
de heupen
de bovenbenen
de benen
de voeten
Een matras met meerdere comfortzones voorziet in een verschillende mate van ondersteuning voor elk van deze drukpunten. We maken onderscheid tussen:
- Een matras met drie comfortzones, dat vooral de rug, het bovenlichaam en de heupen ondersteunt.
- Een matras met vijf comfortzones, waarbij de schouders dieper in het matras weg zakken, zodat je ruggengraat beter recht blijft.
- Een matras met zeven comfortzones, dat voor elk drukpunt in een aparte ondersteuning voorziet.
Het juiste matras kiezen is primordiaal, maar daarna moet je het ook optimaal gebruiken. Daarvoor is een goede ventilatie uiterst belangrijk. In een matras dat niet goed ventileert, blijft vochtigheid zitten (met name van zweet) en dat is heel slecht voor je matras.
Het wordt daarom aangeraden je matras op een bed met een lattenbodem of met springveren (boxspring) te leggen.
Het type bed of bedbodem dat je hebt of aanschaft is beslissend voor de keuze van je matras. Op een lattenbodem leg je het best een schuim- of latexmatras, terwijl het aangeraden wordt een matras met pocketvering te gebruiken op een bedbodem met springveren (boxspring).
Topper
Heb je net een nieuw matras gekocht, of zit je een beetje krap bij kas? Dan kun je je ligcomfort ook verbeteren door een topper aan te schaffen, die je op je bestaande matras legt. Vooral toppers van traagschuim worden aanbevolen bij rugklachten of artrose.
Het is duidelijk dat een goed uitgelijnde wervelkolom een vereiste is voor het verlichten van rug- en nekklachten. Maar hoe goed je matras ook is, zonder fatsoenlijk hoofdkussen zal je rug nooit recht liggen.
Met name bij nekklachten wordt het gebruik van een ergonomisch kussen aanbevolen. Maar niet iedereen kan wennen aan de aparte vorm die dit kussen heeft. In dat geval kan een kussen van traagschuim uitkomst bieden en helpen bij het verlichten van alle soorten rugpijn.
Om het juiste kussen te vinden, moet je allereerst kijken naar je slaaphouding:
Als je op je rug slaapt, zul je meer geneigd zijn te snurken en dan kun je dus beter een redelijk stevig model kiezen waardoor je hoofd niet te ver naar achteren helt.
Als je op je zij slaapt, ontstaat er een ruimte tussen je hoofd en het matras, waarvoor je een kussen nodig hebt dat dik genoeg is om die ruimte op te vullen.
Als je op je buik slaapt, moet je je hoofd opzij draaien om adem te kunnen halen. Je kunt dan beter een zo plat mogelijk kussen nemen, of helemaal geen kussen.
Tot slot
Een mens brengt gemiddeld een derde van zijn leven slapend door. Het is daarom echt belangrijk om voor een goed bed te zorgen, zodat je lekker kunt liggen, je volledig kunt ontspannen en niet wakker wordt met stijve spieren of nek- en rugklachten.
Daarvoor is een aangepast matras van goede kwaliteit nodig, dat de nodige eigenschappen bezit om jouw specifieke klachten te verlichten. Maar goed slapen is niet alleen een kwestie van het juiste matras hebben; een goed bed en een aangepast hoofdkussen zijn net zo belangrijk.
Kijk eens op http://www.hypnia.nl waar je al deze benodigdheden kunt vinden, of doe de quiz om te weten welk matras het beste bij je past. En vergeet niet dat er meer nodig is voor een gezonde en verkwikkende nachtrust, zoals:
Het is echt belangrijk om voor een goed bed te zorgen, zodat je lekker kunt liggen, je volledig kunt ontspannen en niet wakker wordt met stijve spieren of nek- en rugklachten.Daarvoor is een aangepast matras van goede kwaliteit nodig, dat de nodige eigenschappen bezit om jouw specifieke klachten te verlichten. Maar goed slapen is niet alleen een kwestie van het juiste matras hebben; een goed bed en een aangepast hoofdkussen zijn net zo belangrijk.Kijk eens op Hypnia waar je al deze benodigdheden kunt vinden. En vergeet niet dat er meer nodig is voor een gezonde en verkwikkende nachtrust, zoals:
en van de oorzaken van rugpijn is een almaar meer sedentair leven. Het is dus erg belangrijk om in beweging te blijven. Ga sporten, zwemmen, wandelen, dansen, maar kom uit die stoel of achter dat bureau vandaan, al is het maar een uurtje per dag. Begin klein, je zult merken dat je er al snel geen genoeg meer van kunt krijgen.
Wees je bewust van je ademhaling, stop af en toe met wat je aan het doen bent en neem afstand, doe aan yoga of meditatie. Laat de stress niet chronisch worden.
Het is overdag net zo belangrijk als ’s nachts dat je een goede houding aanneemt, zodat je lichaam niet urenlang in een verkrampte positie verkeert. Pas je werkplek aan voordat je klachten ontwikkelt.
Ideaal gezien is het in je slaapkamer rond de 18 - 19 graden. In ieder geval niet meer dan 21. Als je kamer te warm of te koud is, of zelfs vochtig, kan dat rugpijn veroorzaken.
Als je overgewicht hebt, loop je meer risico op rugklachten. Dat komt meestal doordat de buikspieren verslappen en de rug niet goed meer kunnen ondersteunen, waardoor de ruggenwervels kunnen inzakken.
Bij aanhoudende of erger wordende rugklachten, raden wij je aan je huisarts te raadplegen.
Ontdek ook onze adviespagina’s: matras maten en matras voor buikslaper.