Pasen: 10% korting op al onze matrassen met de code PASEN10
Matras maten:
Soorten matrassen:
Bestseller
Supreme Wellness matras
Cloud topper
Essential topper
Bamboe topper
Premium topper
Nira boxspring met opbergruimte
Nova boxspring met opbergruimte
Op maat
Per bedtype
Andere producten
Ergonomisch kussen
Hybride kussen
Moon kussen
Donzen kussen
Dons Effect kussen
Donzen dekbed
4-seizoenen dekbed
Lente / zomer dekbed
Verzwaringsdeken
Alle producten
Hoeslaken
Dekbedovertrek
Kussensloop
Best verkochte artikelen
Cloud ledikant matras
Kinderbedden
Ledikant bedden
Kinderbed Essential
Dons Effect kussen Kids
Hybride kussen Kids
Lente / zomer dekbed Kids
Herfst / winter dekbed kids
Baby hoeslakens
Baby matrasbeschermer, waterdicht
Je winkelmandje is nog leeg
Matrassen, maten en afmetingen – hoe kies ik ?
Heb je last van je rug bij het wakker worden, of moeite met in slaap vallen of krijg je moordneigingen vanwege de persoon naast je die je de hele nacht onbewust uit je slaap houdt? Dan zou het best eens tijd kunnen zijn voor een nieuw matras. Een goed matras is belangrijker dan je denkt, want goed slapen beïnvloedt veel aspecten van je leven.
Daarbij is niet alleen de kwaliteit van het matras belangrijk, maar ook de afmetingen ervan. De maat van je matras heeft een directe invloed op je comfort. Hoe meer ruimte, hoe meer comfort. Dat lijkt dus heel eenvoudig, maar in de praktijk blijkt dat niet zo te zijn. Een matras kiezen dat voor jou de juiste afmetingen heeft, hangt namelijk van een flink aantal factoren af. Laten we eens kijken.
Gangbare afmetingen
Naast specifieke matrassen voor kinderbedjes, is de meest gangbare onderverdeling van matrassen wat betreft maat, in een- of tweepersoonsmatrassen. Maar in die twee categorieën zijn dan weer heel veel verschillende maten te vinden.
Als eerste dus de matrassen voor baby- en kinderbedjes, die over het algemeen in de volgende twee maten bestaan:
- 60 x 120 cm – voor kinderen tot ongeveer 4 jaar
- 70 x 140 cm – voor kinderen tot ongeveer 6 jaar
Het wordt aanbevolen om je baby of kleine kind in een wieg of aangepast babybed te laten slapen, liever dan in een gewoon ledikant. Een baby- of kinderbed is een stuk compacter en biedt daardoor een grotere geborgenheid voor je kindje.
Om veiligheidsredenen moeten de afmetingen van het matras goed aansluiten op die van het bed, zodat het matras het hele bedje opvult en er geen gleuven ontstaan waar je kindje tijdens zijn slaap in zou kunnen rollen.
Vanaf zes jaar kun je overstappen op een ledikant met een speciale kindermaat en een aangepast matras van 70 x 190 of 80 x 190, maar het is vaak eenvoudiger direct voor een ‘volwassen’ bed en matras kiezen van 90 x 200.
Ongeacht de afmetingen is een schuimmatras een uitstekende keuze voor kinderen van deze leeftijd.
De standaardafmeting van een eenpersoonsmatras is 90 x 200 cm, maar er zijn ook minder brede matrassen van 80 x 200 cm. Deze maat is geschikt voor de meeste volwassenen die alleen slapen en rond de 1,70 m lang zijn. Het is ook een maat die geschikt is als je over weinig ruimte beschikt, zoals in een studentenkamer, in een studio of logeerkamer. Het geeft genoeg ruimte aan een volwassene om comfortabel te liggen en tijdens de nacht te bewegen, en je hebt plaats voor een groot en stevig hoofdkussen ter ondersteuning van je hoofd en nek.
Niet voor niets heet dit soort matrassen zo. Alsof de personen die voor dit soort matrassen kiezen, van tussen de 120 en 140 cm breed, twijfelen. Alsof ze niet kunnen kiezen tussen een één- of tweepersoonsmatras.
Dit is een prettige maat voor mensen die alleen slapen maar graag over wat meer ruimte beschikken, of om te gebruiken voor bedden in logeerkamers met weinig ruimte, waar zowel personen alleen als stellen kunnen slapen, maar nooit meer dan een paar nachten lang.
Matrassen van 140 cm breed vallen officieel nog onder de twijfelaars, maar worden ook wel eens aangeduid als kleine (smalle) tweepersoonsmatrassen. Met een lengte van 200 cm zijn deze matrassen geschikt voor de meeste volwassenen tot 175 cm lang. De beperkte breedte van 140 cm maakt dit matras geschikt voor stellen die niet zo heel veel ruimte in hun slaapkamer hebben. In dat geval kun je het beste kiezen voor een matras met een samenstelling en techniek die zorgen voor twee goede, onafhankelijke slaapplekken, zodat de bewegingen van je partner je niet te veel storen. Maar het kan ook gebruikt worden als comfortabel eenpersoonsbed, waar je dan toch ook af en toe eens met z’n tweeën in zou kunnen slapen, mocht de gelegenheid zich voordoen.
De standaardafmeting voor een tweepersoonsmatras is tegenwoordig 180 x 200 cm, maar er zijn ook vele andere afmetingen in omloop. Zo zijn er uit de Verenigde Staten grotere maten komen overwaaien zoals de kingsize en queensize matrassen, die tegenwoordig ook bij ons als standaard te verkrijgen zijn.
Oorspronkelijk is deze afmeting uit Amerika komen overwaaien, maar heeft nu de neiging om de standaardafmeting voor tweepersoonsmatrassen te worden. Met een queensize heb je ieder genoeg ruimte om te ontspannen en comfortabel te slapen. Het is zelfs een ideaal familiebed, als er zo af en toe ‘s nachts eens een kind bij wil kruipen, zonder dat je zelf meteen op de vloer belandt.
Met een kingsize matras heb je ongetwijfeld de meeste ruimte en kun je met zijn tweeën royaal uit de voeten. Je moet er natuurlijk wel de ruimte voor hebben in je slaapkamer, maar dan heb je met zo’n groot bed ook echt het gevoel in de luxesuite van een hotel te slapen.
Met de almaar langer wordende generaties, zijn ook matrassen van lengtes van 210 tot 220 cm langzaamaan steeds gangbaarder aan het worden, vooral in Nederland. Steeds meer matrassenmerken verkopen matrassen van deze afmetingen, ideaal voor mensen langer dan 180 cm.
Mochten al deze afmetingen toch niet aan jouw specifieke behoeften voldoen, dan kun je natuurlijk altijd overwegen te investeren in een matras op maat.
Hoe kies ik de juiste afmeting?
Bij het kiezen van een nieuw matras denken we vaak aan de samenstelling ervan, de hardheid, het materiaal waar het matras van is gemaakt, en de technieken die bij de fabricatie gebruikt zijn. Daarvoor bestaan enquêtes zoals die van ons, om te ontdekken wat het ideale matras is voor jouw lichaamstype, manier van slapen en eventuele klachten (rugklachten, of andere gezondheidsproblemen). Maar vergeet niet dat de afmetingen net zo belangrijk zijn als je op zoek bent naar een matras dat je alle comfort en dus een goede nachtrust biedt. Hierbij moet je met drie criteria rekening houden: de afmetingen van je kamer, je lichaamsbouw en je persoonlijke situatie.
Bij het kiezen van een nieuw matras denken we vaak aan de samenstelling ervan, de hardheid, het materiaal waar het matras van is gemaakt, en de technieken die bij de fabricatie gebruikt zijn. Daarvoor bestaan enquêtes zoals die van ons, om te ontdekken wat het ideale matras is voor jouw lichaamstype, manier van slapen en eventuele klachten (rugklachten, of andere gezondheidsproblemen). Maar vergeet niet dat de afmetingen net zo belangrijk zijn als je op zoek bent naar een matras dat je alle comfort en dus een goede nachtrust biedt.
Hoe frustrerend het ook is, helaas word je beperkt door de afmetingen van de ruimte waar je bed komt te staan. Als je een te groot bed in een te kleine ruimte zet, is dat niet alleen visueel niet erg mooi, maar het is ook moeilijker om normaal om het bed heen te lopen en in en uit bed te komen. Over het algemeen wordt aangeraden om 60 cm tussen je bed en de muur vrij te laten, zodat je op normale manier op kunt staan en er goed bij kunt om het bed te verschonen.
Houdt dat in dat je in een bed van ‘maar’ 140 x 200 cm moet slapen? Geen probleem, van die afmetingen kun je makkelijk een heel comfortabel matras vinden. Als een schuim- of latexmatras neemt, neem er dan een die stevig is en zo dik mogelijk. De dikte van het matras draagt veel bij aan het comfort ervan. Je hebt ook matrassen met verschillende comfortzones, die je lichaam op de juiste plekken ondersteunen, je drukpunten verlichten en die vaak ook een laag traagschuim bezitten dat precies de vorm van je lichaam aanneemt. Daarmee slaap je zelfs op ‘maar’ 140 cm als een roos.
Je lichaamsbouw
Vanzelfsprekend moet je bij de keuze van je matras rekening ook houden met je lichaamsbouw, en er is geen leeftijd voor om daar mee te beginnen. Zelfs voor baby’s bestaan er al ergonomische matrassen, die afgestemd zijn op de lichaamsbouw van kinderen. Volwassen hebben de neiging alleen aan hun gewicht te denken als we het over lichaamsbouw hebben, maar je lengte speelt ook een belangrijke rol en mag zeker niet verwaarloosd worden bij de keuze van een matras.
Er wordt over het algemeen aangeraden om een bed te kiezen dat 15 cm langer is dan je lichaamslengte. Dat houdt in dat je tot 185 cm minstens een matras van 200 cm neemt en dat iedereen die langer is dan 185 cm geen genoegen neemt met een matras korter dan 210 of 220 cm. Kies een matras dat bij je lengte past, waar je zonder problemen languit uitgestrekt op kunt liggen en dan ook nog plaats overhoudt voor een hoofdkussen van 65 x 65 cm dat je nek en hoofd goed ondersteunt. Lange mensen die op een te kort matras slapen, hebben de neiging hun kussen naar boven te duwen, waardoor het half van het matras af gaat hangen en geen goede ondersteuning meer biedt. En als je dat niet doet, zullen je voeten uit bed hangen. Neem die extra centimeters er dus bij, je lichaam zal er baat bij hebben.
Vanzelfsprekend moet je bij de keuze van je matras rekening ook houden met je lichaamsbouw, en er is geen leeftijd voor om daar mee te beginnen. Volwassen hebben de neiging alleen aan hun gewicht te denken als we het over lichaamsbouw hebben, maar je lengte speelt ook een belangrijke rol en mag zeker niet verwaarloosd worden bij de keuze van een matras. Er wordt over het algemeen aangeraden om een bed te kiezen dat 15 cm langer is dan je lichaamslengte. Dat houdt in dat je tot 185 cm minstens een matras van 200 cm neemt en dat iedereen die langer is dan 185 cm geen genoegen neemt met een matras korter dan 210 of 220 cm.
De afmetingen van je matras hangen natuurlijk ook nauw samen met het aantal personen dat een bed deelt. Het spreekt dus voor zich dat je voor een tweepersoonsbed ook een tweepersoonsmatras koopt. Of niet?
Stel je voor dat jij van een lekker zacht bed houdt en het liefst op een schuimmatras slaapt, maar dat je partner liever een stevig of zelfs hard matras heeft. Of misschien heb jij wel erg veel last van zweten, terwijl je partner het eerder koud heeft ’s nachts? Moet een van de twee zich dan echt altijd opofferen voor de ander? Wij denken van niet. In dit geval is een tweepersoonsmatras misschien niet de ideale oplossing en kun je beter op zoek gaan naar twee eenpersoonsmatrassen. In een queensize bed kun je twee matrassen van 80 x 200 cm kwijt en in een kingsize zelfs twee van 90 x 200 cm. Zo kunnen jullie allebei je eigen soort matras kiezen, waar je persoonlijk het lekkerst op slaapt.
Dit kan ook een ideale oplossing zijn als je veel last hebt van de bewegingen van je partner, want als ieder zijn eigen matras heeft, voel je die bewegingen een stuk minder. In dat geval kun je ook kiezen voor een tweepersoonsmatras dat de specifieke eigenschappen bezit die bewegingen isoleert. Een ander voordeel van twee eenpersoonsmatrassen is dat het verschonen en onderhoud ervan (omdraaien bijvoorbeeld) een stuk makkelijker is dan bij dat van een tweepersoonsmatras. Nadeel is natuurlijk wel dat tussen twee matrassen altijd dat vervelende gat zit. Hoewel daar ook weer verschillende oplossingen voor bestaan, zoals een dikke onderdeken die je over beide matrassen legt en waar je een tweepersoons onderlaken overheen doet.
Kortom
Als je een nieuw matras wilt kopen, sta dan ook eventjes stil bij de geschikte afmetingen ervan, waarbij je rekening houdt met de ruimte waar je over beschikt om je bed neer te zetten, je eigen lengte en die van je eventuele partner en je persoonlijke situatie; slaap je alleen of met z’n tweeën? Met een uitgebreide keuze uit verschillende formaten een- of tweepersoonsmatrassen, twijfelaars en queen- of kingsize matrassen, weet je nu al waar je terecht kunt voor je ideale matras. Slaap lekker!
Ontdek ook onze adviespagina’s: matras voor buikslaper, matras voor rugklachten.